Wist je dat ongeveer 95% van onze gedachtes, gevoelens en gedrag wordt aangestuurd vanuit ons onbewuste brein? Dit onbewuste deel is onze automatische piloot. En die automatische piloot is voor het grootste deel gevoed door de input die we de eerste 7 jaren van ons leven hebben gehad. We draaien als volwassene geheel onbewust nog altijd de programma’s af die we bij de start van ons leven hebben aangeleerd.
Een heftige emotie is een aanwijzing voor een onbewuste trigger
Zolang ons leven voorspoedig verloopt, hebben we hier geen erg in. Maar zodra we met weerstand, pijn of crisis worden geconfronteerd, worden deze programma’s zichtbaar. Als mediator herken ik dit wanneer een cliënt heftig emotioneel reageert. Dat is voor mij een duidelijke aanwijzing dat een onbewust deel wordt getriggerd.
Aan elke emotie gaat een onbewuste overtuiging vooraf
Aan elke emotie gaat namelijk een gedachte vooraf. En die gedachte is weer gebaseerd op een overtuiging. Die overtuiging heeft zijn oorsprong in een (ver) verleden, maar hoeft helemaal niet waar te zijn. Sterker nog, die overtuiging is altijd een subjectieve invulling van de realiteit. Die overtuiging hebben we als kind voor waar aangenomen, maar klopt als volwassene niet meer.
Een voorbeeld uit mijn eigen leven
Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven: Mijn vader was in mijn vroege jeugdjaren emotioneel afwezig, althans zo ervaarde ik dat als jong kind. Ik was een huilbaby en mijn moeder zat vele nachten aan mijn wiegje. Mijn vader nooit – zo was toen gewoonweg de rolverdeling begin jaren zeventig. Een dergelijke afwezigheid werd door mij als jong kind als (levens)bedreigend ervaren. Je bent immers volledig afhankelijk van je ouders. Om daar mee om te kunnen gaan, heb ik als kind besloten niet meer uit te reiken naar mijn vader. Mijn verlangen naar verbinding en veiligheid bleef bestaan, maar sloeg ik als onvervulde behoefte in mijn onbewuste op. Als driejarige zei ik al tegen mijn vader ‘dat hij niet moest denken dat hij de baas over mij was’ en knuffels van hem weerde ik consequent af. Mijn motto als jong kind werd ‘zelluf doen’, en later als volwassene stond onafhankelijkheid en vrijheid bovenaan mijn lijstje van kernwaarden. In mijn latere relaties met mannen vormde mijn onbewuste behoefte aan verbinding met mijn vader een rode draad en kwetsbare trigger. Mijn onbewuste overtuiging dat ik toch geen verbinding zou gaan voelen en uiteindelijk altijd op mezelf aangewezen zou zijn, domineerde, en vormde tweemaal de kiem voor een scheiding.
In bewustwording ligt de werkelijke oplossing van het conflict
Elke emotie is gebaseerd op een dergelijke diepgewortelde onbewuste overtuiging. De uitnodiging van die emotie is om je bewust te worden van die onderliggende overtuiging, en deze vervolgens te onderzoeken. Je komt dan tot de ontdekking dat jouw beeld van de ander of van zijn/haar kwetsende opmerkingen of gedragingen, een gekleurde waarneming van de werkelijkheid is. Wanneer je ‘deze kleur’ kunt veranderen, en de situatie of de ander niet meer vanuit je kind-programma ziet, maar vanuit je volwassen hart, verandert er wezenlijk iets. Deze transformatie is nodig om tot een werkelijke oplossing van het conflict of de crisis met de ander te komen.
Mediation als sleutel tot bewustwording
Onze mediators van het Centrum Holistische Conflicthantering bieden cliënten een helpende hand in dit proces van bewustwording. Op deze manier ‘worden er geen pleisters meer geplakt’, maar kunnen ex-partners in een scheiding komen tot een transformatie en heling van het onderliggende conflict. Van daaruit kunnen ze echt een nieuwe start maken en zonder het ‘oude gedoe’ verder als ouders van hun kinderen.