De systemische uitgangspunten van de Fontein

Hoe de systemische uitgangspunten van “De Fontein” je kunnen helpen tijdens een Scheiding.

Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Het is een tijd waarin emoties hoog kunnen oplopen, communicatie vaak lastig is en oude patronen (opnieuw) naar de oppervlakte komen. Tijdens deze periode is het belangrijk om je bewust te zijn en blijven van je plek binnen je familiesysteem. De uitgangspunten van de fontein, zoals beschreven door Els van Steijn in haar boek, kunnen je helpen (leestip).

Deze fontein is een krachtige metafoor die inzicht geeft in hoe je leven in een flow kan lopen (stromen) wanneer je op de juiste plek staat binnen je familiesysteem. Kort samengevat, in een fontein staat iedereen op een specifieke plek in de juiste bak: ouders staan boven hun kinderen, en de generatie voor hen staat weer hoger. Het beeld is dat iedereen op zijn eigen plek staat in de fontein zodat het water kan stromen, en wanneer iemand niet op zijn plek staat (bijvoorbeeld doordat ze de lasten van anderen dragen of verantwoordelijkheid van iemand anders overnemen), raakt het systeem uit balans. Dit kan leiden tot herhalende patronen, conflicten en gevoelens van ontevredenheid. 

Systemische uitgangspunten tijdens een scheiding

Wanneer onzichtbare patronen zichtbaar worden gemaakt zijn ze beter hanteerbaar. Het is daarvoor belangrijk dat je ziet hoe je familiesysteem een web is waardoor en waarmee alle personen en gebeurtenissen binnen je familiesysteem verbonden zijn en hun effect hebben op het verleden, het heden en de toekomst. 

In deze blog beschrijven we de uitgangspunten van “De Fontein” en hoe ze je kunnen helpen tijdens een scheiding. Door de uitgangspunten van de fontein toe te passen, kun je deze tijd gebruiken voor persoonlijke groei en bewustwording. Je kunt oude patronen doorbreken, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, je plek in het systeem bewust innemen, en uiteindelijk sterker uit de scheiding komen

 

Uitgangspunt 1. Patronen uit de onzichtbare familiefontein herhalen zich in je huidige privé- en professionele leven.

Wanneer je door een scheiding gaat, is het belangrijk om te begrijpen dat oude, vaak onbewuste patronen uit je familiesysteem kunnen opduiken. Denk bijvoorbeeld aan hoe conflicten vroeger in je familie werden opgelost (of vermeden). Draag je misschien een bepaalde manier van omgaan met problemen met je mee uit je verleden? Was er in jouw gezin van herkomst een tendens tot stilzwijgen of juist heftige ruzies? Door stil te staan bij deze patronen kun je snappen waarom je dingen op een bepaalde manier doet en misschien voorkomen dat ze zich herhalen in je huidige situatie.

Neem de tijd om je bewust te worden van de patronen die je hebt meegenomen vanuit je familie. Vraag jezelf af: “Herhaal ik hier iets van vroeger?” Dit inzicht kan je helpen om bewuster en minder reactief te handelen. Het doorbreken van oude patronen kan rust brengen, zowel voor jezelf als voor je kinderen. En het bewustzijn hierop helpt je voorkomen dat dezelfde patronen zich herhalen in een volgende of andere relatie. 

Uitgangspunt 2: De realiteit is het meest helend, hoe pijnlijk die ook is.

Een scheiding doet pijn. Er kunnen teleurstellingen zijn, onvervulde verwachtingen, boosheid, en het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te accepteren dat een relatie eindigt. Toch is het vermijden van de realiteit geen oplossing, het werkt zelfs belemmerend. Er komen dan allerlei ‘dwaalsporen’ bij die de scheiding onder aan de streep nog lastiger maken. Probeer de situatie te accepteren zoals die is en zorg daarbij voor de juiste hulp. Erken dat dit een moeilijke tijd is. Praat erover met mensen die je vertrouwt, en zoek zo nodig professionele begeleiding om jouw emoties te begrijpen en verwerken.

 

Uitgangspunt 3: Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw leven

Voorbeeld: Emma gaf haar ex-partner de schuld voor het misgaan van hun huwelijk. Het frustreerde haar dat hij niet meer betrokken was bij hun kinderen. Uiteindelijk realiseerde ze zich dat ze door hem steeds de schuld te geven, ze zichzelf gevangen hield in de relatie. Ze besloot verantwoordelijkheid te nemen voor haar eigen stuk en zich te richten op haar eigen rol en op het bouwen van een nieuw leven voor haar en haar kinderen, zonder verwijten naar de vader van haar kinderen. Het inzicht dat ze dat kon heeft haar heel veel kracht en rust gebracht.  

In een scheiding is het gemakkelijk om in de val te lopen van beschuldigingen en verwijten. Misschien geef je de ander de schuld van het mislukken van de relatie of zoek je naar externe oorzaken voor je huidige situatie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat uiteindelijk jij verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes en je eigen toekomst. Dit gaat niet over schuld, maar over erkenning van je eigen kracht om keuzes te maken voor je toekomst. 

Uitgangspunt 4: Als je jouw lot echt aankijkt, krijg je altijd kracht ter beschikking

Een scheiding kan voelen als een persoonlijk falen, als een lot dat je liever niet had willen dragen. Maar hoe moeilijk het ook is, door je lot onder ogen te zien – inclusief de pijn en de teleurstellingen – krijg je toegang tot innerlijke kracht.

De scheiding is blijkbaar een deel van jouw levenspad is, hoe pijnlijk ook. Het onder ogen zien van deze werkelijkheid kan je helpen om sterker uit de situatie te komen. Je zult merken dat wanneer je stopt met vechten tegen het onvermijdelijke, er ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden en kracht.

Uitgangspunt 5: In systemen zitten wetmatigheden. Die kun je voor of tegen je laten werken

Een familiesysteem heeft zijn eigen dynamieken en wetmatigheden. Dit geldt niet alleen voor het gezin waarin je bent opgegroeid, maar ook voor het gezin dat je hebt gevormd met je (ex-)partner en kinderen. Tijdens een scheiding kunnen deze wetmatigheden in de weg zitten, bijvoorbeeld wanneer je onbewust de lasten van de ander overneemt of je kinderen tussen jou en je ex-partner komen te staan.

Probeer tijdens de scheiding te letten op de dynamiek binnen het familiesysteem. Sta jij nog steeds op je eigen plek, of probeer je onbewust de lasten van je (ex-)partner te dragen? Zorg ervoor dat je kinderen niet de rol van bemiddelaar krijgen, maar dat ze hun eigen plek mogen behouden. Door je bewust te worden van de systeemdynamieken en daar indien nodig de juiste hulp bij te vragen kun je ervoor zorgen dat de scheiding een transformatie van het familiesysteem wordt i.p.v een traumatische ervaring. 

-----

In onze scheidingsmediations helpen we de stellen in scheiding om op de juiste plek in de fontein te staan en daarmee het goede voorbeeld voor de eventuele kinderen te geven. 

Ben je ook van plan te gaan scheiden of ben je al verwikkeld in een scheiding en zoek je professionele begeleiding, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de  onderstroom, maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze mediators: https://www.centrumconflicthantering.nl/afspraak-maken/.