Patronen en conflict

“Ik ben er eigenlijk helemaal klaar mee!”, zegt ze tijdens het kennismakingsgesprek. “Met hem en de hele jeugdzorg, ik verwacht niet dat het deze keer anders gaat lopen”. 

Voor me heb ik een moeder die is doorverwezen door de rechtbank en hier zit omdat ze samen met de vader van haar kind een mediationtraject moet gaan volgen. Met de nadruk op ‘moet’, deze ouders moeten met elkaar in gesprek. Een hels karwei als je het aan hun vraagt… Want met die ander valt niet te praten!

Samen hebben deze ouders een zoon van 5 jaar die sinds een paar maanden bij moeder uit huis is gehaald en bij vader is gaan wonen, onder toezicht van een gezinsvoogd.

Er is een omgangsregeling met moeder. Om het weekend slaapt hun zoon een nacht bij haar. Deze ouders zitten in een “vechtscheiding”. Moeder heeft uit een eerder huwelijk twee kinderen, ondertussen tieners, alle twee ook uit huis geplaats geweest maar al een tijdje terug bij moeder. Deze moeder kent ‘de klappen van de zweep’. Ze loopt vast in persoonlijke en professionele relaties en creeert precies de patronen die ze ooit gezworen had nooit te zullen herhalen. Ze komt op alle fronten in haar leven steeds in conflict met mensen.

Een ouder in een ‘vechtscheiding’ voelt zich vaak extra in het oog gehouden, heeft het gevoel geen fouten te mogen maken. Lastig of moeilijk gedrag van opgroeiende kinderen wordt door de omgeving snel verklaard vanuit de complexe scheiding.


Wel bewust en gewild

Dit maakt ouders in trajecten zoals deze vaak op hun hoede, direct vanaf de start. Als ik dit voel als professional probeer ik als eerste het spannende gesprek daarover te voeren met ouders, dat zijn mijn klanten. Uit ervaring weet ik dat een voorwaarde voor het uitvoeren van deze dienstverlening (mediation) is dat we eerlijk kijken naar “de wil om geholpen te worden”. Ik geloof dat eigenlijk niemand ruzie wil maken, dat conflictgedrag altijd een onderliggende wond heeft. Deze bril maakt me mild en oprecht geinteresseerd.

Vanuit een nieuw perspectief kan het namelijk ineens duidelijk worden waarom iemand zich op een bepaalde manier gedroeg.


Patronen doorbreken

Een van mijn motivaties bij het zo goed mogelijk begeleiden van ouders die in scheiding liggen is het welzijn en de toekomst van hun kind(eren).

De kinderen van nu zijn de volwassenen van de toekomst, de volwassenen van nu zijn de kinderen van vroeger. De meest schadelijke en frustrerende patronen waarin je verstrikt zit, komen voort uit wonden die je in je kindertijd hebt opgelopen.

Als je inzicht krijgt in die ‘wonden’, het aandeel van je gezin van herkomst daarin en de destructieve patronen die daaruit voort zijn gekomen, ben je een eind op weg om de conflicten en gedragspatronen waar je nu last van hebt te doorbreken.

En heel eerlijk, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die niet een bepaalde wond heeft opgelopen in de loop der jaren. Niks om je voor te schamen, wel iets om aan te werken en verantwoordelijkheid in te nemen.

Wanneer je in een conflict zit zou je kunnen zeggen dat zo’n moment zicht aandient. Een moment om te kijken naar je overtuigingen, je patronen, je waarden & normen. Vanuit een holistische kijk op conflicten kun je stellen dat een conflict een storing is in een (familie)systeem, een storing met een bedoeling (en een helende functie). Conflicten leggen je ‘wonden’ bloot en in je wonden ligt een berg informatie opgeslagen.

Constructief ruziemaken

We hebben allemaal wel eens conflicten, dus waarom lijken we er dan zo bang voor te zijn? Waarschijnlijk omdat de meesten van ons niet zijn opgegroeid met gezonden voorbeelden van conflicten. Als je in jeugd vervelende dingen en gevoelens hebt meegemaakt ten gevolge van conflicten, heb je waarschijnlijk niet geleerd om meningsverschillen op constructieve manieren op te lossen.

Toch is ruziemaken in de basis een poging om verbinding te maken. Vaak niet constructief maar wel een poging.

Constructief ruziemaken kan een ingang zijn naar verbinding, intimiteit en heling van je wonden. De sleutel daarvoor is dat we moeten leren hoe we een conflict kunnen aangaan op een manier die erkenning geeft aan de wonden die zijn geactiveerd of die het activeren van die wonden vermijdt.


----

Voor professionals: Donderdag 19 september nemen we je mee in onze systemische kijk op scheiden, geven we je nieuwe inzichten en concrete interventie mogelijkheden en dat alles op een prachtige locatie in het Brabantse land met een heerlijke bourgondische lunch. https://www.centrumconflicthantering.nl/live-event-voor.../

Voor particulieren: Vrijdag 25 oktober nemen we je mee in onze systemische kijk op scheiden, geven we je nieuwe inzichten en concrete tools om je ongewenste patronen te doorbreken en dat alles op een prachtige locatie in het Brabantse land met een heerlijke bourgondische lunch. https://www.centrumconflicthantering.nl/1-op-1-trajecten/

Over de schrijver
Reactie plaatsen