Waarom we zo slecht zijn in ruziemaken (en hoe je dat verandert)

Waarom we zo slecht zijn in ruziemaken (en hoe je dat verandert)

Waarom we zo slecht zijn in ruziemaken (en hoe je dat verandert)

Heb jij dat ook weleens, middenin een ruzie, de vraag: ‘Waar gáát dit eigenlijk écht over?’ Je schiet in de verdediging, voelt boosheid, frustratie en ongemak. Maar je voelt tegelijkertijd: dit gaat volgens mij niet echt over die vergeten afspraak of de jassen op de grond in de gang. Waar ruziën we eigenlijk écht over?

De meeste ruzies die we hebben gaan niet echt over het hier en nu. Ze raken aan oude pijn, aan onvervulde verlangens en behoeftes. We zijn slecht in ruziemaken omdat we vaak niet geleerd hebben hoe het wél kan. We reageren vanuit oude patronen en reflexen, gevormd in onze jeugd en versterkt door ervaringen in ons verdere leven.

Hoe komt dat?

1. Onze vroege jeugd 
Je eerste ervaringen met conflicten worden al gevormd in je gezin van herkomst. Misschien heb je geleerd om conflicten te vermijden omdat je ouders niet goed met spanning omgingen. Of juist andersom: leerde je jezelf fel verdedigen, omdat je anders werd weggevaagd door dominante familieleden. Dit patroon neem je mee, onbewust, naar elke nieuwe ruzie. Als je niet oplet reageer je niet op wat er gebeurt, maar op wat er ooit gebeurde.

2. Ons zelfbeeld 

De manier waarop je jezelf ziet, beïnvloedt direct hoe je reageert op kritiek of conflicten. Heb je een sterk zelfvertrouwen, dan raakt kritiek je minder diep. Maar twijfel je aan jezelf of aan iets in jezelf, dan wordt een kritische opmerking een aanval op wie je bent en dat roept emoties op. Een opmerking raakt alleen wanneer het iets spiegelt wat je van binnen eigenlijk onbewust gelooft, iets dat resoneert. Op het moment dat je in een conflict beland is het vaak zo dat jouw dominant aanwezige opvattingen en mechanismen niet meer passend blijken of lijken te zijn binnen die context.

3. Tegenpolen trekken aan

Een ander belangrijk inzicht is dat ruzies ontstaan omdat tegenpolen elkaar aantrekken. Wat we ooit aantrekkelijk vonden aan iemand, wordt vaak later juist een bron van ergernis. Je viel op je partner vanwege zijn spontaniteit, maar nu irriteer je je mateloos aan zijn gebrek aan structuur. Die collega met haar briljante, maar chaotische ideeën? Eerst inspirerend, nu vooral vermoeiend. Conflicten ontstaan vaak door deze verschillen, juist omdat ze aan onze diepste behoeften en overtuigingen raken.

Wat je afwijst, draag je mee

De eigenschappen die je het meest irriteren bij anderen zijn juist eigenschappen die je in jezelf onderdrukt of veroordeelt. Herinner je hoe je misschien ooit dacht: "Ik wil nooit zo worden als mijn vader of moeder!"? Toch ontdek je later dat je bepaalde eigenschappen, die je zo irriteerden bij hen, zelf misschien toch bent gaan dragen.

Maar hoe kun je dan beter worden in ruziemaken?

Goed ruziemaken begint niet met regels of stappen, maar met het ontwikkelen van bewustzijn en nieuwsgierigheid naar jezelf én de ander. Het vraagt om even stil te staan wanneer je voelt dat je geraakt wordt, en jezelf af te vragen: "Wat voel ik nu eigenlijk echt?" en "Waarom raakt dit me zo diep?"

Het vergt moed om kwetsbaar te zijn en je uit te spreken. Het vergt nog meer moed om open te staan voor het verhaal van de ander zonder direct te oordelen of in de verdediging te schieten. Stel jezelf eens voor hoe het gesprek zou verlopen als je echt nieuwsgierig zou zijn naar het perspectief van de ander. En wat gebeurt er bij die ander wanneer jij zegt wat je echt voelt?

Ruziemaken is op die manier niet negatief. Het is een kans. Een kans om dichter bij jezelf en de ander te komen, een kans om duidelijk te maken wat jij nodig hebt en om samen te ontdekken hoe je verschillen kunt respecteren en benutten. De kern is dat je durft te kijken naar wat er écht gebeurt, wat je voelt, en wat je diep van binnen verlangt.

Zo groei je langzaam naar gezond ruziemaken. Niet door perfect te zijn, maar door bewust te zijn. Door te oefenen, fouten te maken en weer opnieuw te beginnen. Want elke ruzie bevat een waardevolle les die je dichter bij jezelf en de ander kan brengen, als je bereid bent om ernaar te kijken.

Mijn boek is bijna klaar! Wil je alvast een sneak preview lezen of beluisteren? En op de hoogte blijven van de lancering? Meer informatie vind je hier:

 https://witlokscommunicatie.nl/jij-begon-leer-gezond-ruziemaken/

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen