Wat als je een conflict manifesteert?


Afgelopen zaterdag waren we op het Manifestatie Magazine Festival in Hilversum. Het was een dag vol inspirerende sprekers, prachtige muziek en krachtige oefeningen, allemaal gericht op manifesteren en de wet van de aantrekkingskracht. Mind magic, zou je kunnen zeggen. Onderweg naar huis dacht ik na over hoe conflicten zich verhouden tot alles wat die dag is besproken.

Ik geloof dat wat er om ons heen gebeurt, een weerspiegeling is van onze binnenwereld. Zo binnen, zo buiten. Ik geloof dat we onze realiteit zelf creëren, manifesteren. En ik geloof ook dat je dit kunt beïnvloeden. Het doet ertoe met wie je omgaat, waar je aandacht ligt, welke gedachten je hebt en waar je energie naartoe gaat.

Sinds een aantal jaar houd ik me dagelijks bezig met conflicten. Best een ‘gevaarlijk’ terrein, zou je denken, zeker als je gelooft in de wet van de aantrekkingskracht (en dat doe ik dus). Dat vraagt om extra alertheid, daar was ik me al van bewust. Die alertheid en focus lukt me omdat ik heb ontdekt dat conflict een hele belangrijke sleutel is – of kan zijn – in het manifestatieproces.  

Afgelopen zaterdag werd het weer benoemd; alles wat we manifesteren, komt slechts voor 5% uit ons bewuste brein; de overige 95% komt uit ons onderbewuste.  

Conflict maakt zichtbaar wat er onder de oppervlakte speelt, wat ons vaak onbewust beïnvloedt. Via een conflict krijg je zicht op je eigen (onbewuste) overtuigingen en verlangens. Pas als je je blokkades hebt ontdekt, kun je ze transformeren. Het transformeren van blokkades is nodig om krachtig te kunnen manifesteren.  

In het boek dat ik aan het schrijven ben ( Gezond ruziemaken) staat een hoofdstuk over de bedoeling van een conflict. Afgelopen zaterdag heeft me weer extra inspiratie gegeven met betrekking tot dit onderwerp.


 De werking van het systeem

Hoe vaak geven we de schuld aan een ander voor onze frustraties? Het lijkt logisch om te denken dat de wereld buiten ons moet veranderen om ons beter te voelen. Maar wat als de buitenwereld ook een spiegel is? Conflicten kunnen ons laten zien wat er in onszelf speelt en om aandacht vraagt. Het gaat zelden alleen om een meningsverschil of een botsing van wensen; vaak is het een uitnodiging om naar binnen te kijken.

Vanuit een systemische kijk op conflicten kun je stellen dat een conflict een verstoring in het systeem is – iets dat om aandacht vraagt en een helende functie heeft. Een systeem wil compleet zijn en soms zijn conflicten nodig om een fout te herstellen, zodat het systeem weer heel kan worden.

Projectie en patronen

Conflicten zijn ook een vorm van projectie. Iets in de ander triggert ons omdat het ons herinnert aan iets wat we misschien in onszelf niet willen zien. Het gedrag van een ander roept een reactie op, niet zozeer door wat zij doen, maar omdat het ons raakt op een plek die al gevoelig is. Misschien herinnert het ons aan een oud patroon of een diepere wond die nog niet geheeld is.

Stel jezelf eens de vraag: Wat wordt er in mij geraakt door dit conflict? Welke emoties of oude verhalen spelen een rol in mijn reactie? Wat projecteert mijn binnenwereld op de buitenwereld?

De kracht van bewustwording

Zodra we ons bewust worden dat conflicten vaak voortkomen uit projecties, krijgen we een krachtig hulpmiddel in handen. In plaats van alleen te reageren op wat de ander zegt of doet, kunnen we naar binnen kijken en onderzoeken waar onze emoties werkelijk vandaan komen. Wat triggert ons écht in dit conflict? En wat vertelt het ons over wat in onszelf om aandacht vraagt? Wat vertellen we onszelf?

Conflicten bieden daarmee een kans voor persoonlijke groei. Ze dagen ons uit om dieper te kijken, verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen emoties en reacties, en daarna een nieuw verhaal te creëren.  



Wil je als professional kennismaken met deze diepgaande holistische visie? 28 november geven we een workshop waar o.a. dit aan de orde komt. Er is een startgarantie en we hebben nog een paar plekken beschikbaar.